Nykyaikainen ja täysautomaattinen tarvikevarasto Tampereen Messukylässä

Ajan tasalla oleva ja hyvin toimiva sähkötarvikkeiden varasto säästää aikaa ja rahaa. Sen havaitsi Sähkö Ourex, joka järjesti oman varastonsa uuteen uskoon Rexelin Private OmaMyymälällä. Kokemukset ovat olleet pelkästään myönteisiä.

Outi Cochranen mielestä Private OmaMyymälän varastonhallintajärjestelmä on helppokäyttöinen.
Sähköasentaja Topi Nirkkola (vas.), Rexelin Aimo Tiilikainen ja Petteri Kontkanen ovat samaa mieltä.

 

Tamperelainen Sähkö Ourex työllistää yhteensä kahdeksan sähköasentajaa. Yritys toimii pääasiassa Tampereen seudulla ja Pirkanmaalla, mutta yksittäisiä asiakkaita ja urakoita on ympäri Suomen.

Asentajat urakoivat sähköasennuksia, saneerauksia, korjauksia ja erilaisten kiinteistöjen huoltoja. Yhtiöllä on Tampereen Messukylässä kivijalkamyymälä, joka palvelee sekä kuluttajia että yhtiön omia asentajia. Tämä on toteutettu kokonaan Rexelin Private OmaMyymälän avulla.

Hävikki- ja saatavuusongelmat poistuivat

Private OmaMyymälän ansiosta varaston käyttöä aiemmin vaivanneet ongelmat ovat jääneet taakse.
– Hävikki oli suuri pulma perinteisessä mallissa, ja lisäksi asentajat joutuivat etsimään kaipaamiaan tarvikkeita hallin lattialla lojuvista laatikoista, kertoo Private OmaMyymälästä vastaava Outi Cochrane. Ja kun jotain tuotetta ei ollut tai löytynyt, ainoa vaihtoehto oli lähteä hakemaan sitä tukusta. Siihen kului paljon aikaa.
– Jos jokainen asentaja joutui käymään tukussa vaikkapa kerran päivässä, voi arvata, että aikaa ja vaivaa kului vuositasolla valtavasti.

Nimikkeistö hiottiin kohdalleen

Varaston nimikkeet ja varaston laajuus päätettiin yhteistyössä Sähkö Ourexin ja Rexelin kesken.
– Asiakas antoi tietyt suuntaviivat ja me toteutimme ne, muistelee Rexelin myyjä Petteri Kontkanen.
Käytön ensimmäisinä kuukausina tuotemääriä ja nimikkeitä säädettiin kohdilleen. Näin varmistettiin, että tavaraa on hyllyssä saatavilla sen mukaan, mitä milloinkin tarvitaan. Lopusta pitää huolen OmaMyymälän it-järjestelmät, jotka huolehtivat täydennysten tilaamisesta ja toimittamisesta ajallaan.

Helppo piippailla kännykällä

Sähkö Ourexin asentaja Topi Nirkkola käy OmaMyymälässä päivittäin. Hän tekee paljon kiinteistöjen huoltotöitä, joten erilaista pistorasiaa ja valonsäädintä tarvitaan usein. Pakettiautossa on mukana tietty määrä tarvikkeita. Pakettiauto täydennetään OmaMyymälän valikoimasta. – Aika hyvin pystyy etukäteen arvioimaan, mitä milläkin keikalla tarvitsee. Sen mukaan haen tuotteet, Nirkkola kertoo. Tavoitteena on, että kaikki perustavara löytyy Messukylässä sijaitsevasta toimipisteestä.

Tuotteiden nouto OmaMyymälästä hoituu helposti. Tuotteet otetaan hyllystä, ja vastaavat viivakoodit luetaan kännykkäsovelluksella, johon ilmoitetaan otetut kappalemäärät. – Käyttäminen on tosi yksinkertaista. Minä vain ”piippaan” viivakoodit kännykällä, ja kännykkä lähettää tiedot eteenpäin saman tien, kertoo Outi Cochrane.

 

OmaMyymälä: Varastosta otot tehdään kännykkäsovelluksella.

 

90 prosenttia tarvikkeista löytyy OmaMyymälästä

Jokainen piippaus vähentää OmaMyymälässäolevan tavaran saldoa. Etukäteen sovitun tilausrajan alittuessa, varastoon lähetetään täydennys. Täydennyspäiväksi on sovittu perjantai. Noin kolmensadan nimikkeen varasto vastaa hyvin päivittäistä käyttötarvetta.
– Ainakin 90 prosenttia niistä tarvikkeista, joita joka päivä tarvitaan, löytyy hyllystä, Nirkkola arvioi.

Sähkö Ourex vastaa monien alueen kiinteistöjen huoltotöistä, joten eniten kuluu erilaisia kalusteita, kuten pistorasioita ja kytkimiä sekä
muun muassa palovaroittimia ja erilaisia lamppuja. – Talvella meni pakkasten aikaan paljon autopaikkojen lämmityskoteloita ja kelloja. Ne ovat tyypillisiä kausituotteita, joiden tilauspistettä täytyy talven tullen aina nostaa. Kesällä niitä ei juuri mene.

Automatiikka on tätä päivää varastonhallinnassa

Rexelin OmaMyymälöiden kehittämisestä vastanneen Aimo Tiilikaisen mielestä niin pienen, keskisuuren kuin isonkin yrityksen kannattaa hoitaa tarvikevarastonsa nykyaikaisia tietojärjestelmiä hyödyntäen.

– Sähkö Ourexissa tämä mahdollisuus otettiin hienosti vastaan, ja asiat etenivät esimerkillisesti. OmaMyymälä käynnistyi noin kuukaudessa  siitä, kun asiasta ensi kerran puhuttiin. Rexelin pitkä ja vankka kokemus asiakkaille tehdyistä OmaMyymälöistä vaikutti.
Tiilikainen pitää Sähkö Ourexin tapaa käyttää Privatea hyvin onnistuneena.

– OmaMyymälä on siisti, ja kaikki tavarat ovat järjestyksessä ja viivakoodit omalla paikallaan. Lisäksi yrityksessä huolehditaan
tarvikeottojen merkkaamisesta kännykällä ja henkilökunta on aktiivinen tuotteiston päivittämisessä. Muutahan ei sitten tarvita, kun
automatiikka hoitaa lopun. Rexel on panostanut asiakkaille toteutettavien varastojen kehittämiseen paljon viimeisen viiden vuoden aikana. Se näkyy tuloksissa – OmaMyymälöitä on käytössä useita satoja tällä hetkellä ja näyttää siltä, että siitä on tullut uusi
toimintamalli koko sähköalalle.


Teksti ja kuvat Kyösti Aalto

- - - 

Tilaa OmaMyymälä käyttöösi


Rexelin paikalliset asiakkuuspäälliköt antavat lisätietoja OmaMyymälät-ratkaisuista ja ehdottavat sinulle kohteeseesi sopivan vaihtoehdon.

Lue lisää OmaMyymälöistä ja tilaa >>