Kiinnostus sähköautojen latausasemiin kasvaa huimasti


– Se on ”must have”, kiteyttää Q-Park Finlandin myynti- ja markkinointipäällikkö Marek Darkowski, kun puhutaan sähköautojen latausasemista

Rexel toimittaa yhteystyökumppaneidensa kanssa sähköautojen latausjärjestelmiä pysäköintipalveluja tarjoavan Q-Parkin kohteisiin. Q-Park omistaa ja operoi pysäköintilaitoksia ja -paikkoja, joihin asennetaan yhä enemmän sähköauton latausasemia. Tämän artikkelin kuvauspaikkana toiminut Helsingin Yliopiston Viikin kampus ja sen Kamreerinpolun kymmenen latausasemaa ovat uusimpia yhteistyökohteita. Keväällä lataustolppia on asennettu jo myös Vantaan Äyritien ja Espoon Säterinportin pysäköintihalleihin.

Viikin kampukseen asennetut latausasemat ovat Rexelin ja Q-Parkin yhteishanke. 
Marek Darkowski Q-Parkista tietää, että asemien kysyntä kasvaa koko ajan.

 

Viikin kampukseen asennettiin EVBoxin business line -latausasemat, joissa on paljon älykkäitä toimintoja, kuten käyttäjätunnistus ja laskutuspalvelut. Latausasemassa oleva Type2-pistorasia mahdollistaa kaikkien sähköautomallien lataamisen. Latauspisteen värin voi valita kolmesta eri vakioväristä tai RAL-väri voidaan määritellä esimerkiksi yrityksen oman värimaailman mukaisesti.

EVBoxin latausasemat ovat tyylikkäitä ja käyttäjäystävällisiä. Ne ovat korkealaatuisia, turvallisia ja lataavat sähköauton nopeasti. Näyttävän led-valorenkaan avulla asema on helppo huomata, ja se kertoo myös kätevästi käynnissä olevan latauksen tilan.

EVBoxin mallistosta löytyvät asemat niin autotallehin, pihoille, katujen varteen kuin julkisiin tiloihinkin. Asemat voidaan asentaa joko seinään tai pylvääseen. Aseman voi valita pistorasialla, jolloin se palvelee kaikkia pistokehybridi- ja täyssähköautoja tai kiinteällä kaapelilla tietyn automallin lataamiseen. 

Kampuksen parkkipaikalle asennettiin kymmenen latausasemaa, joista neljä on julkiseen käyttöön ja kuusi sopimusasiakkaille.

 

EvBoxin business line -latausasemissa on paljon älykkäitä
toimintoja, kuten laskutuspalvelut ja käyttäjätunnistus.
Latauspisteen väreissä on tarjolla eri vaihtoehtoja.

 

Alansa johtava yritys
Q-Park on kansainvälinen pysäköintialan yritys, jolla on toimintaa Euroopassa kymmenessä eri maassa. Yritystoiminta alkoi Hollannissa vuonna 1998 ja Suomessa vuonna 2006. Q-Park on Suomessa alansa johtavin yritys, ja sillä on pysäköintialueita kaikissa suurissa kaupungeissa.

– On selvästi huomattavissa, että sähköautojen latauspaikoille on koko ajan enemmän kysyntää, ja niitä tehdään ja suunnitellaan useaan eri paikkaan. Niin uusiin kuin saneerattaviinkin kohteisiin halutaan latausasemia. Se on nyt ”must have”, Darkowski tietää.
Rexelissäkin on huomattu, miten markkinat ja kiinnostus sähköautojen latausjärjestelmiin ovat kasvaneet. Rexel toimittaa usean eri tavarantoimittajan laadukkaita sähköauton latauspisteitä sekä julkisen että yksityissektorin tarpeisiin.

Kaikki kaupunkiajot sähköllä
Rexelin liiketoiminnan kehittämispäällikkö Hannu Kukkonen ajaa pistokeladattavalla hybridillä. – Pyrin ajamaan kaikki paikalliset työ- ja kaupunkiajot sähköllä. Auton lataan työpaikan pihalla sekä kotona olevalla Elvi-latausasemalla. Puhtaasti sähköllä pystyy ajamaan noin viisikymmentä kilometriä, ja sadan kilometrin ajon kustannus on vain noin kaksi euroa. Hybridi sopii itselleni hyvin, koska voin käyttää auton eri ominaisuuksia eripituisilla matkoillani. On erittäin tärkeää, että latauspisteitä tulee enemmän, koska ne rohkaisevat ostamaan sähkö- tai hybridiautoja, Kukkonen sanoo.

Uudet vaatimukset ohjaavat hankkeiden suunnittelua
Alkuvuonna tehdyn EU:n energiatehokkuusdirektiivin uudistuksen suurin muutos tulee koskemaan rakennusten yhteydessä olevien
sähköautojen latauspaikkojen uusia vaatimuksia. Muutos edellyttää, että sähköautojen latauspaikkoja on riittävästi. Direktiiviehdotuksen mukaan muun muassa uusiin tai laajasti korjattaviin asuinrakennuksiin, joissa on yli kymmenen pysäköintipaikkaa, asennetaan putkitus kaapelointia varten siten, että jokaiseen pysäköintipaikkaan on mahdollista myöhemmin asentaa latauspisteitä.

Teksti Pauliina Lunna
Kuvat Antti Verkasalo

 

- - - - - 

Sähköauton älykkäät latausjärjestelmät Rexeliltä

Rexel tarjoaa yhteistyössä alan merkittävien kumppaneiden kanssa älykkäitä sähköauton latausjärjestelmiä ja niihin liittyviä palveluita kaikkiin kohteisiin kuten koteihin, taloyhtiöille ja työpaikoille sekä julkisiin kiinteistöihin. 

Tutustu palveluun ja kysy lisää Rexeliltä sähköautojen älykkäistä latausjärjestelmistä »