Broilerit kasvatetaan aurinkosähkön voimalla

Kurikkalaiselle Haapojan perhetilalle asennettiin Rexelin toimittama aurinkosähköjärjestelmä tämän vuoden huhtikuussa,
ja se otettiin käyttöön toukokuun alussa. Asennuksen suoritti paikallinen sähköalan yrittäjä Green Connect Oy.

Kim Toivanen (vas), Jussi Haapoja ja Niko Viljanen.


Kustannusten karsiminen ja kannattavuuden parantaminen ovat alkutuotannossa aivan yhtä tärkeitä kuin muussakin yritystoiminnassa. Sähkön ja erityisesti sähkösiirron hinnat saivat 1920-luvulla perustetun tilan nykyisen isännän ja toisen polven broilerinkasvattajan Jussi Haapojan hankkimaan lisää tietoa aurinkosähköjärjestelmistä.

Sekä aurinkosähköä hyödyntävän sukulaismiehen kertomukset että internetin kautta löytyneet käyttökokemukset vahvistivat Haapojan halua hyödyntää järjestelmää myös broilerikasvattamossa. Kun paikallinen yrittäjä Niko Viljanen vielä teki edullisen tarjouksen asennuksesta, ja ELY-keskus myönsi hankkeelle investointitukea, Haapoja päätti tilata aurinkosähköjärjestelmän.

Uusi askel kohti kestävää kehitystä

Green Connectin Viljanen oli jo aiemmin tehnyt yhteistyötä Rexelin kanssa, joten paneelien ja asennustarvikkeiden tilaaminen tutulta kumppanilta oli helppoa. Aurinkopaneelit asennettiin tilan uusimman kasvattamohallin etelän suuntaan viettävälle lappeelle. Asennettu järjestelmä käsittää sata aurinkopaneelia. Yhden paneelin koko on n. 1,7m². Asennus oli tarkoitus tehdä jo viime
syksynä, mutta sateisten ilmojen takia asennus lykättiin lopulta tämän vuoden kevääseen. Kevät oli kiireistä aikaa sekä sähköasentajalle että myös maata viljelevälle Haapojalle. Asennukset tehtiin huhtikuussa parin viikonlopun aikana muiden töiden välissä siten, että ensimmäisenä viikonloppuna asennettiin aurinkopaneelit ja seuraavana suoritettiin kaapelointi.

– Paneeleiden asentamista helpotti suuresti se, että hallin viereen pääsi hyvin isollakin ajoneuvolla eikä tarvinnut kurkottaa nosturilla paneeleita katolle kaukaa tieltä käsin, Viljanen kiittelee.

Haapojan tilalla on jo aiemmin siirrytty öljylämmityksestä kotimaisen hakkeen ja turpeen käyttöön, joten aurinkosähkön hyödyntäminen
on taas yksi askel kohti kestävämpää energiahuoltoa. Aurinkopaneelit tuottavat sähköä kolmelle kasvattamohallille sekä viljankuivaajalle, joiden vuotuinen sähköntarve on yhteensä noin 120 000 – 140 000 kilowattituntia.

 

 

Jo kuukaudessa hyvä tuotto

– Eniten sähköä kuluu kesäisin, jolloin aurinkokin paistaa lähes koko vuorokauden ajan. Kasvattamoiden ilmanvaihtoa ja viilennystä on tehostettava lämpöisillä ilmoilla, Haapoja kertoo. Järjestelmän laskennallinen sähköntuotto on 25 000 kilowattituntia vuodessa.

Aurinkosähköä Jussi Haapoja aikoo käyttää etenkin broilerikasvattamohallien 
viilentämiseen kesäaikana

Reilun kuukauden käytön jälkeen valvontaruutu kertoi, että paneeleista oli saatu sähköä yhteensä 7 300 kilowattituntia. Haapoja on tehnyt sähköyhtiönsä kanssa sopimuksen, jonka perusteella hän voi myydä käyttämättä jäävän sähkön yleiseen sähköverkkoon.
Aurinkosähköjärjestelmä on helppohoitoinen ja vaivaton käyttää. Tuotantorakennuksen eteistilassa on pieni ohjausyksikkö, jonka näytöltä näkee järjestelmän toimintatiedot. Halutessaan Haapoja voi siirtää tiedot järjestelmästä tietokoneelleen joko verkon kautta tai usb-liittimen avulla. Tietojen siirrettävyys auttaa myös mahdollisen toimintahäiriön etsimisessä.

Haapojan aurinkosähköasennukset tehnyt kurikkalainen Green Connect on erikoistunut teollisuuden ja vesilaitosten  sähköasennuksiin. Kuusi asentajaa työllistävä urakoitsija tekee myös aurinkosähköasennuksia koko Länsi-Suomen alueella.
Toimialue on laaja, sillä niin pieniin kuin suurempiinkin aurinkosähköasennuksiin erikoistuneita asentajia ei ole saatavissa joka paikassa.

– Vaikka aurinkosähköasennukset ovat vasta pieni osa liiketoimintaa, kiinnostus niitä kohtaan kasvaa koko ajan, Viljanen sanoo.

Rexelin myyntipäällikkö Kim Toivasen mukaan aurinkopaneelit ovat Rexelille kasvava tuoteryhmä. Pohjalaismaakunnissa on tehty kymmeniä erisuuruisia asennuksia vuoden aikana. – Niiden kysyntä kasvaa koko ajan sitä mukaa, kun järjestelmät halpenevat ja niiden käyttökokemukset saavat julkisuutta.


Aurinkosähkön osalta Toivasen myyntialueena on koko entinen Vaasan lääni eli Pohjanmaan, Etelä- Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat. Pienessä pitäjässä uutiset kulkevat nopeasti – ja aukealla lakeudella näkee helposti, mitä kilometrin päässä sijaitsevassa naapurissa puuhataan. Haapojan puhelin onkin jo alkanut soida, kun tutut kyselevät, miten aurinkosähköjärjestelmä
toimii. Lyhyen käyttökokemuksen perusteella isäntä on uuteen hankintaansa tyytyväinen. Saattaa hyvinkin olla, että Haapojan esimerkin innoittamana sekä Toivanen että Viljanen saavat uusia aurinkosähköasiakkaita.

 

Teksti Johanna Haveri
Kuvat Sami Pulkkinen

InMotion 3/2018 

 

- - -

 

Kiinnostaako aurinkosähkön hyödyntäminen?

Rexelin paikalliset asiakkuuspäälliköt antavat lisätietoja aurinkosähköjärjestelmistä ja ehdottavat sinulle kohteeseesi sopivan ratkaisun.

Lue lisää Rexelin aurinkosähköratkaisuista ja katso yhteystiedot >>