Aurinkopaneelit tuovat omakotitaloon lisäarvoa

Rita ja Kimmo Sunin omakotitalo sai kaivattua lisäsähköä aurinkopaneeleista. Omien aurinkovoimaloiden asentaminen kuluttajapuolella on lisääntymään päin, sillä niiden hinnat ovat laskeneet viime vuosina voimakkaasti ja sähkön hinta puolestaan noussut.

Sunien naapuri asennutti taloonsa aurinkopaneelit pari vuotta sitten. Silloin pariskunta piti hankintahintaa vielä sen verran kalliina, että ei innostunut hankinnasta. Nyt Sunien katolla kuitenkin hohtaa tyylikäs musta 40 neliömetrin kokoinen paneelipinta, joka asennettiin viime vuoden lopulla.

– Muutamassa vuodessa hinnat ovat laskeneet ja järjestelmät parantuneet. Halusimme yksikidejärjestelmän, sillä sille luvataan parempaa tuottoa. Lisäksi sen saa mustana, kun monikidepaneeli on väriltään sininen, paneelien ulkoasusta tarkka Kimmo Suni kertoo.

– Alkuvuosi ja kevät ovat parasta aikaa aurinkopaneelien asentamiselle. Tuotto on keväällä varsin hyvä, sillä aurinkopaneelin kide toimii parhaiten, kun on viileämpää ja aurinko paistaa korkealta. Myös lumesta tulevat heijasteet vaikuttavat asiaan. Tuotto ei siis keskity vain kesään, kertoo myyntipäällikkö Joni Pelkonen kohteen yhteistyökumppanina toimineesta Rannikon Voimasta, joka on erikoistunut aurinkovoimaloiden asentamiseen esimerkiksi omakotitaloihin.

Aurinkopaneelit toimitti Rexel, jonka järjestelmiin Pelkonen luottaa täysin. – Teknologia on uusinta uutta, kun yhteistyökumppanina on iso toimija. Takuu pelittää sataprosenttisesti, hän sanoo. – Toimittajana etsimme koko ajan uusia parempia tuotteita ja viemme tietoa eteenpäin urakoitsijoille, sanoo Rexelin asiakkuuspäällikkö Mika Ketola.

 

Rita ja Kimmo Suni (oik.) päättivät yhdessä tuumin hankkia aurinkopaneelit, kun niiden hyöty
tuli selväksi. Ovella oli käynyt jo monenlaista tarjoajaa, mutta lopulta Joni Pelkosen luotsaaman
Rannikon Voiman hyvä palvelu ja Rexelin tarjoama uusin teknologia vakuuttivat pariskunnan.


Seuranta motivoi muutokseen

Aurinkopaneelien toimintaa Sunit seuraavat Solarweb-sovelluksella, jonka voi ladata vaikka älykelloon, kännykkään tai tabletille. Pelkosen mukaan suurin harppaus paneelien tekniikan kehittymisessä on tällä erää tehty, ja seuraavaksi kehittyykin järjestelmän ympärille rakennetut älytoiminnot. – Tuoton seuraaminenhan ei vielä vaikuta mitään, mutta ideana on se, että käyttäjä muuttaa käyttäytymistään ja optimoi käyttöä seurannan avulla. Näin otetaan järjestelmästä kaikki irti. Moni astuu tässä kohtaa miinaan, kun sähköä tuntuu tulevan ilmaiseksi ja kulutus alkaakin nousta, Pelkonen sanoo.

Datan perusteella myös urakoitsija pystyy tutkimaan tilannetta ja ehdottamaan säästöä tuovia toimenpiteitä.
– Yösähköajattelu on kääntynyt meillä päälaelleen. Nyt esimerkiksi pyykit kannattaa pestä päivällä eikä yöllä, Kimmo Suni antaa esimerkin. – Se sopii minulle erittäin hyvin, kun sinä olet päivällä kotona ja minä töissä, Rita Suni nauraa. Vaikka syy aurinkopaneelien hankkimiselle oli pääasiassa taloudellinen, Sunit eivät todellakaan pistä pahakseen, vaikka he samalla osallistuvat myös ilmastotalkoisiin.

– On sillä merkitystä, ja varsinkin tulevaisuudessa tämä näkökulma tulee korostumaan, Kimmo Suni toteaa. Vaikka talon myyntiaikeita ei olekaan, Sunit ovat pohtineet myös sitä, miten oma aurinkovoimala vaikuttaa talon arvoon, etenkin kun talossa on suora sähkölämmitys. Lisäksi 1991 vuonna rakennetussa, lähes 200-neliömetrin kokoisessa talossa lämmönlähteinä toimivat ilmalämpöpumppu ja varaava takka. – Vaikea sanoa, mikä arvo aurinkopaneeleilla on suoraan myyntihintaan, mutta vaikutus on ehdottomasti positiivinen, jonka lisäksi talo on varmasti helpompi myydä. Kyllä se parantaa tilannetta, kun talossa on suora sähkölämmitys, Pelkonen arvioi. Hän näkee, että kyseessä on ennen kaikkea energiatuotantoinvestointi. – Se on eri asia kuin esimerkiksi maalämpö, joka on selkeä säästötoimenpide. Nyt on taloissa säästetty, mikä pystytään. Uusi tapa on tuottaa lisäsähköä itse ja säästää sitä kautta. Tämä on vähän kuin vakuutus, jolla olet suojassa siirto- ja sähkönhinnan korotuksilta. Energian omavaraisuus tuo myös toimitusvarmuutta, Pelkonen sanoo.


Aurinko paistaa pilven takaakin

Järjestelmällä, jossa on 24 x 305-wattista aurinkopaneelia, on 25 vuoden tuottotakuu. Paneelit on asennettu etelään päin ja niitä on kolmessa rivissä.

– Tärkeintä on, että suunta on suurin piirtein etelään tai ainakin itä–länsi-akselin eteläpuolelle eikä pohjoiseen. Silloin tuottavuus on parhaimmillaan. Jonkun verran kallistuksia voidaan rakentaakin, mutta jos paljon säädetään, niin investointi ei kata kuluja. 98 prosenttia paneeleista asennetaan siihen suuntaan, mihin katto osoittaa, Pelkonen sanoo. Myös sähkön varaaminen on tulevaisuutta, mutta Kimmo Suni odottelee varaavien aurinkopaneelien akkujen hinnan laskemista. Aurinkopaneelit eivät vaadi huoltoa, mutta lumen poistaminen lisää tuottoa. Haastattelua tehtäessä Suneille ei ole vielä käyttökokemuksia kertynyt kuin muutamalta viikolta. Naapuri on kertonut aurinkovoimalan vaikutuksen sähkön kustannuksiin olleen noin 20 prosenttia, ja suurin piirtein sellaisin odotuksin Sunitkin odottavat tulevia sähkölaskuja. Moni on kysynyt Suneilta, minkälainen takaisinmaksuaika investoinnilla on. Se on asia, joka ensimmäisenä kiinnostaa.

– Kun puhutaan sijoituksesta asuntoon, ei kannata ajatella puhtaasti vain takaisinmaksuaikaa. Investoinnin hintakin hieman vaihtelee, riippuen esimerkiksi voimalan tehosta, katon kaltevuudesta tai mihin invertteri saadaan sijoitettua. Omakotitalon järjestelmien hinta vaihtelee 8 000 – 15 000 euron välillä. Takaisinmaksuaika vaihtelee ja se voi olla 8–20 vuotta riippuen tilanteesta, kertoo Ketola.


Selkeät sävelet

Rannikon Voima tekee aina asiakkaan kanssa ensin kartoituksen aurinkopaneelien hankinnasta kyseiseen kohteeseen. Sen jälkeen laaditaan kirjallinen sopimusasiakirja, jossa jokainen yksityiskohta on selkeästi kerrottu. Asiat käydään läpi ”just eikä melkein”.
– Tietoa on netissä valtavasti, mutta kuka kertoo oikean tiedon. Kartoituksen avulla voimme tehdä ehdotuksen, jossa paras hyötysuhde varmasti saavutetaan, Pelkonen sanoo ja peräänkuuluttaa vastuullista kaupankäyntiä.

– Pitäydymme faktoissa. Peiliin pitää pystyä katsomaan ja meillä on vastuu myös yhteistyökumppaneistamme. Hoidamme myös lupaprosessit ja ilmoitukset sekä koulutamme asiakkaamme sovelluksen käyttöön, hän sanoo.

– Siinä pitää miettiä tarkkaan sijoituksen tuotto, arvioida takaisinmaksuaika ja myös suunnitella laajennusvalmius. Realiteetit ja faktat pitää kertoa suoraan, Ketola lisää. Myös rahoitusvaihtoehdot mietitään tässä vaiheessa.

– Olin yllättynyt, että pankista sai hankintaan lainaa asuntolainan koroilla. Hankinnasta saa myös kotitalousvähennyksen, Kimmo Suni kertoo. Rannikon Voimalla palvelu ei lopu siihen, kun paneelit on asennettu. Apuna ja tukena ollaan myös toimituksen jälkeen.

– Palvelu pelaa. Jos on jotain ihmeteltävää, on paikka mihin soittaa, Sunit vahvistavat.

Rita ja Kimmo Sunin omakotitalo sai kaivattua lisäsähköä aurinkopaneeleista. Omien aurinkovoimaloiden asentaminen kuluttajapuolella on lisääntymään päin, sillä niiden hinnat ovat laskeneet viime vuosina voimakkaasti ja sähkön hinta puolestaan noussut.

Teksti Jenni Manninen
Kuvat Tapio Aulu